torsdag den 19. marts 2015

Vikingemuseet Aarhus

Museet i Aarhus er et specielt museum. Ved at gå ned af en trappe som har tal der tæller mere end 1000 år tilbage føler man at man går tilbage i tiden. Selve udstillingen er fund som er fundet lige netop der hvor museet ligger.
Noget af det første man ser når man kommer ned er en opstilling af, hvordan Århus så ud i vikingetiden. Opstillingen skulle vise at Århus dengang var en handelsby. Rundt om byen var der en forsvarsvold som skulle beskytte mod angreb udefra og sikre at der var kontrol over hvem der bevægede sig ind i byen og hvem der forlod byen.
Der er skrevet mange oplysninger på væggene om hvad der forgik i vikingetiden og der var bygget et hus så man kunne se hvordan husene så ud dengang. Husene var meget små og i midten af huset var et aflangt ildsted, hvor maden blev lavet. Langs væggene var der brikse, som man kunne sidde eller sove på. I den ene ende af huset stod dyrene opstaldet, hvis gården ikke havde separate stalde.
Der var bl.a. også fundet huse, brønde, hegn, gadeforløb, affaldsgruber, værktøj, keramik, lerkar, dyreknogler, jernknive, hvæssesten, kværnsten, pilespidser, bennåle og perler som også er udstillet.
På museet var udstillet en mand som skulle have levet i 800-tallet. Han var 170cm høj og spinkel, hans hoved mangler på nær hans kæbe. Hans kranie og overarm er ikke fundet men kæben blev fundet lidt fra og passede godt med mandens alder.  Manden er den ældste århusianer man har fundet. Måden han ligger på kunne tyde på en mordgåde fra vikingetiden. Manden havde slidgigt i den øverste del af lænden samt den midterste del af ryggen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar